Vijf jaar geleden bezocht ik de Verenigde Staten voor het laatst. Als oprichter van vereniging DOET (Dutch Organisation for Electric Transport) reisde ik destijds naar New York, San Francisco en Boston, waar ik de fabrieken van Tesla, Uber en de San Francisco e-Mobility Transition bezocht. Als ondernemer op het gebied van grootstedelijke bereikbaarheid was ik nieuwsgierig naar de laatste innovaties van elektrisch vervoer. Maar ik wilde ook onderzoeken wat andere Nederlandse ondernemers in de wereld van urban mobility konden betekenen voor de Amerikaanse markt. Samen met Tim Kreukniet en anderen investeerde ik in elektrische laadpalen, wat resulteerde in de oprichting van het bedrijf Energy Transition NY, het huidige EV Box USA.
Nu, vijf jaar later, keer ik terug om te zien wat de innovaties hebben opgeleverd.
Omarmt de VS elektrisch vervoer inmiddels? President Trump houdt halsstarrig vast aan kolencentrales en wil graag in Alaska naar olie boren. De rest van de wereld lijkt juist afscheid te willen nemen van deze fossiele brandstoffen en zet vol in op alternatieven als elektrisch vervoer en zonne-energie. Welke vooruitgang boeken pionierende koplopers op dit gebied? En wat willen de Amerikanen eigenlijk zelf?
Om dit uit te zoeken neem ik de proef op de som: op 24 februari ben ik (inderdaad, per vliegtuig) naar Los Angeles gegaan, om vanuit daar twee weken lang met een elektrische auto langs de westkust over Highway 1 naar San Francisco te rijden. Wat is er van de ambities van EV Box terechtgekomen? Hoe heeft de infrastructuur in L.A. en San Francisco zich ontwikkeld om urban mobility te faciliteren? Staan er überhaupt genoeg laadpalen langs Highway 1? Of kom ik straks met een lege accu stil te staan? Wat kost een kilowattuur eigenlijk in de VS? En hoe kijkt de doorsnee Amerikaanse burger tegen de recente en aanstaande ontwikkelingen op het gebied van urban mobility aan?
Op zoek naar antwoorden bezoek ik opnieuw de fabrieken van Tesla, Uber, Hyperloop en Lyft, maar ik ga ook langs bij the Dutch Cycling Embassy in Sillicon Valley en enkele Nederlandse cleantech-ondernemers die als ware pioniers hun tijd wellicht ver vooruit zijn in deze wereld van elektrisch vervoer. Welke initiatieven zijn er de laatste zes jaar ontwikkeld? En welke invloed hebben innovatieve bedrijven op de toekomst voor urban mobility? Kunnen wij in Europa veel van hen leren, of zij juist van ons?
Aan de hand van interviews en gesprekken met inspirerende wetenschappers en plaatselijke ondernemers maak ik tijdens mijn roadtrip enkele podcasts voor BNR Nieuwsradio. Met eigen ogen neem ik een kijkje in de keuken van het land van de onbegrensde mogelijkheden op het gebied van stedelijke mobiliteit. Of valt dat flink tegen en zijn de mogelijkheden toch wat begrensder dan ik vermoed?
Het antwoord op deze en andere vragen probeer ik te vinden tijdens mijn vrolijke studiereis:
Geert’s Electric Road Trip 2018: the West Coast Revisited